Drie succesfactoren voor een positieve werkomgeving
Een positieve werkomgeving is onmisbaar voor het succes van elke organisatie. Het zorgt niet alleen voor gelukkige en gemotiveerde medewerkers, maar ook voor hogere productiviteit en betere bedrijfsresultaten. Er zijn drie succesfactoren die bijdragen aan het creëren van een positieve werkomgeving. De werkcultuur moet goed zijn, het team in balans en het individu moet zich gezien en gehoord voelen en gemotiveerd zijn om bij te dragen aan het gemeenschappelijke doel.
Gezonde werkcultuur
Een gezonde werkcultuur is als het zwemwater van je organisatie; het moet goed zijn voor iedereen die erin zit. Medewerkers moeten zich veilig voelen, creatief kunnen zijn, en de ruimte hebben om te bloeien en te groeien. De cultuur van een organisatie kan niet in één dag worden veranderd. Het vereist inspanningen op zowel organisatie-, team- als individueel niveau. Om goed samen te werken, is het belangrijk om een gezamenlijke visie te hebben. Iedereen moet dezelfde doelen nastreven. Duidelijke manieren van werken en systemen zijn nodig zodat iedereen weet wat er van hen verwacht wordt.
Onderschat niet het aanpakken van negatieve elementen binnen de werkcultuur. Mensen die hun werk niet goed doen of sociaal niet functioneren, moeten op een goede en constructieve manier worden aangesproken. Het is belangrijk om te onderzoeken of deze personen wel in het juiste ‘zwemwater’ zitten en of ze ergens anders gelukkiger zouden zijn. De belasting en belastbaarheid van medewerkers moeten goed in balans zijn. Die belastbaarheid is voor iedereen verschillend en die belasting is elk moment van de dag weer anders. Denk aan een vervelend telefoontje, een lastige klant, dat soort dingen. Het is belangrijk dat deze belasting niet langdurig de belastbaarheid van medewerkers overschrijdt, om zo hun welzijn en productiviteit te behouden.
Sterk team
Een sterk team is een tweede pijler van een positieve werkomgeving. Je wordt pas blij van je werk als je mensen hebt waarmee je kunt levelen. Je hebt sociale steun nodig, een positieve dynamiek en een cultuur waarin medewerkers zich veilig kunnen uitspreken en feedback kunnen geven. In een lerende omgeving inspireren teamleden elkaar en werken ze voortdurend aan verbetering. Leidinggevenden spelen hierbij een belangrijke rol. Ze moeten hun team motiveren, enthousiasmeren, signalen opvangen en de juiste interventies plegen.
Interventies om een positieve teamdynamiek te bevorderen zijn noodzakelijk. In teams met een mix van ervaren medewerkers en nieuwere collega’s, moeten beide groepen een stem hebben. De leidinggevende moet ervoor zorgen dat zowel ervaren als minder ervaren teamleden hun ideeën kunnen inbrengen. Dit vraagt empathie en aandacht voor alle teamleden.
Het individu en zelfontwikkeling
Een positieve werkomgeving wordt gevormd door zelfontwikkeling, reflectie en een open houding van individuen. Medewerkers moeten zich afvragen of ze op de juiste plek zitten en hun ‘zwemwater’ goed aanvoelt. Leidinggevenden en collega’s spelen een coachende rol om te helpen bij zelfontwikkeling en het vinden van passende taken binnen de organisatie.
Medewerkers die actief werken aan hun zelfontwikkeling, dragen bij aan innovatieve projecten en inspireren collega’s. Ze fungeren als ambassadeurs van de organisatiecultuur. Er is altijd wel 10% die niet wil. Sommige mensen hebben net wat meer motivatie en overtuigingskracht nodig. In een positieve werkcultuur kun je mensen hier makkelijker op aanspreken.
Waardering uitspreken
Ook waardering en beloning spelen een belangrijke rol in het erkennen van de bijdragen van medewerkers. Kleine waarderingsmomenten, zoals een kaartje sturen, onverwacht telefoontje, kunnen een grote impact hebben op de motivatie en het welzijn. Hoe veel taken ik ook af te ronden heb, ik maak altijd tijd, dat vind ik leuk om te doen. Je moet mensgericht zijn, ook investeren in mensen hoort hierbij. Iedereen wil gezien worden, in wat voor vorm ook.