Hoe zet je stress om in positieve energie? – 7 tips
Stress hoort bij een gezonde werkomgeving. Dat klinkt tegenstrijdig, want we zijn gewend om stress als iets negatiefs te zien. Door stress te omarmen en om te zetten in positieve energie, worden medewerkers sterker en creëer je een positieve werkcultuur. Zeven tips om ‘stressbehendig’ te worden.
Stress in vele gedaanten
Er zijn veel vormen en gradaties van stress, die met elkaar gemeen hebben dat ze in meer of mindere mate spanning en druk geven bij mensen. Stress kan sluimeren of er kan sprake zijn van stresspieken. Het kan werk- of privé-gerelateerd zijn, waarbij stress van thuis vaak wordt meegenomen naar het werk en omgekeerd: het spillover-effect. Hoewel een beetje stress als gezond geldt, wordt stress meestal gezien als een negatief verschijnsel en is er vooral aandacht voor de nadelige gevolgen.
Stress als positieve energie
Organisaties kunnen stress echter ombuigen in positieve energie. Stress geeft de energie en kracht om uitdagingen aan te gaan. Daarvoor is een veilige werkomgeving nodig, waarin medewerkers nieuwe dingen durven te proberen en fouten mogen maken. Zeven tips om positief om te gaan met stress:
Werken met een energieagenda
Om te beginnen kunnen teams werken met een energieagenda in plaats van de bekende to-do kalender. Hierbij geven medewerkers aan welke activiteiten hen energie geven en welke energie kosten. Hoe is de balans tussen die twee? Zijn er bijvoorbeeld kleine dingen waar mensen op leeg lopen? Met dit overzicht kunnen teamleden kijken welke energie-slurpende activiteiten ze kunnen schrappen (zie tip 2), bespreekbaar maken of anders inrichten.
In de agenda van een collega schrappen
Een agenda die overvol zit, waardoor medewerkers het gevoel hebben dat ze telkens achter de feiten aanlopen: een bron van stress. Het is heel nuttig als teamleden aangeven welke taken en werkzaamheden zij zelf heel belangrijk vinden en daarna een collega (of meerdere collega’s) laten schrappen in hun agenda. Het zal snel duidelijk worden dat een aantal dingen wel kunnen wachten omdat ze minder prioriteit hebben. Of dat een collega aanbiedt om te helpen of een taak over te nemen.
Positief denken en formuleren
Medewerkers en leidinggevenden kunnen zichzelf een positieve mindset aanleren door positief te formuleren en zich bewust te zijn van woorden met een negatieve lading. Bijvoorbeeld door tijdens een check-in bij een teammeeting of tijdens een evaluatie te vragen: ‘Waar word je blij van’ of ‘Waar kijk je met een glimlach op terug’ in plaats van: ‘Wat vind je lastig’ of ‘Waar ben je minder tevreden over’. Positief denken werkt besmettelijk (net als negatief denken overigens). Voor een prettig werkklimaat is het van belang dat formele en informele leiders zich hier bewust van zijn.
Werken met de sterktes
De positieve kanten van iemand inzetten of gebruik maken van de sterktes in het team klinkt als een open deur. Vaak wordt dan gedacht aan ‘harde’ vaardigheden en eigenschappen, zoals analytische vaardigheden, creativiteit of daadkracht. Maar ook moed, warmte en collegialiteit zijn sterktes. In tijden van stress zijn juist dit soort ‘zachtere’ eigenschappen belangrijk om uitdagingen aan te gaan in een veilige omgeving.
Stress is goed!
Stress kan een sluipmoordenaar zijn, maar uit onderzoek blijkt dat mensen de negatieve effecten ervan sterk kunnen verminderen als zij de overtuiging hebben dat stress positieve energie geeft en hen in paraatheid brengt om iets spannends te doen. Als je denkt dat stress slecht voor je is, zet je het stress-systeem nog sterker aan het werk. Hoe je over stress denkt, is dus min of meer bepalend voor het krijgen ervan.
Niet alleen het resultaat telt
We zijn gewend om succes af te lezen aan het resultaat van een project of activiteit. In plaats daarvan zouden teams vaker met een lerende en ontwikkelgerichte blik naar hun werk moeten kijken. Door nieuwe dingen te doen, leer je bij en ontwikkel je jezelf. Je wordt competenter, waardoor je nog beter in staat bent om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Door zich meer te richten op de activiteit of het proces zelf in plaats van het eindresultaat, komen mensen in een flow die hen verder brengt.
Iets voor een ander doen
Bij stress maak je oxytocine aan, dat zorgt voor een natuurlijke reactie om je te verbinden met anderen. Die stressreactie kun je als team gebruiken door iets voor een ander te doen. Onderzoek laat zien dat dit een sterke positieve impact heeft op mensen. Het versterkt het gevoel van eigenwaarde, maakt mensen krachtiger en bevordert de teamrelaties.
Door deze tips te volgen zet je als organisatie stress om in positieve energie. Dat draagt bij aan de kracht van individuen en de verbondenheid van teams.