Armoedeval dreigt voor werkende ouders

Zodra een kind 18 wordt, dan vervallen het kindgebonden budget en de kinderbijslag. Niet alleen lopende werkende ouders hierdoor honderden euro’s mis. Door de hoge inflatie en nieuwe kosten zoals een zorgverzekering en studie worden lage inkomens financieel zeer kwetsbaar.

Overrompeld
Hoewel huishoudens met een lager inkomen altijd een kwetsbare groep zijn, signaleert Walid Somers, schulphulpexpert bij Grip, dat met name alleenstaande ouders binnen deze groep in grote problemen dreigen te komen. Zo merkt hij dat veel van deze ouders niet weten dat ze minder geld voor hun kind krijgen als het 18 wordt. Ze worden als het ware overrompeld. Daarom wil Somers dat de overheid meer doet. “Nu krijg je een paar maanden van tevoren ene briefje dat de kinderbijslag stopt. Veel mensen lezen die brief niet, of kunnen die niet lezen.”

Kinderen erbij betrekken
De huishoudens met lage inkomens kunnen hun kinderen stimuleren om een bijbaantje te nemen, stelt Somers daarnaast voor. Ouders kampen nu vaak met een schuldgevoel naar hun kinderen toe omdat ze het niet al te breed hebben. Maar het kan juist goed zijn om kinderen van jongs af aan te leren dat werken bij het leven hoort om rekening te kunnen betalen, maar ook om ervaringen op te doen en spullen te kopen. Zo kunnen kinderen met een bijbaantje best eens meebetalen met de boodschappen, bijvoorbeeld eens per maand.

Actieve houding werkgever
Somers vindt dat werkgevers ook een bijdrage moeten leveren aan het voorkomen van schulden bij hun medewerkers. Als een medewerker namelijk schulden heeft, dan kan dat een grote impact hebben op zijn functioneren, het ziekteverzuim en het concentratievermogen. Zo zijn medewerkers met financiële problemen gemiddeld negen dagen per jaar meer ziek en 20 procent minder productief. “Een werkgever kan het gesprek aangaan en bijvoorbeeld helpen met een budgetcoach. Of ze kunnen medewerkers meer uren laten werken”, suggereert Somers.

Verder is het belangrijk dat de werkgever alert is. Doet een medewerker bijvoorbeeld niet mee met een geldinzamelactie voor een verjaardag? Dan is de kans aanwezig dat hij of zij het geld echt niet kan missen. Hoe eerder een werkgever het signaleert, hoe sneller een medewerker in gesprek kan met schuldhulpverlening – en die hulp kunnen ze vaak heel goed gebruiken.

Lees hier hoe Grip (netwerkonderdeel van Zorg van de Zaak) jou als werkgever of medewerker hierbij kan helpen.

 

Bron: ‘Klap voor minima als kind 18 wordt’, geschreven door Peet Vogels, gepubliceerd op 28 mei 2022 in het AD en alle regiotitels.