Advies Gezondheidsraad: kinkhoestvaccinatie voor medewerkers
Gezondheidsraadadvies 2024: kinkhoestvaccinatie
In de Arbo-infact 8 november 2024 lazen we deze belangrijke informatie: In september 2024 bracht de Gezondheidsraad advies uit over kinkhoestvaccinatie voor medewerkers. De raad beveelt aan om medewerkers die werken met jonge kinderen (tot 6 maanden) een kinkhoestvaccinatie aan te bieden. Kinkhoest kan voor deze kwetsbare groep ernstige gevolgen hebben, en in uitzonderlijke gevallen zelfs levensbedreigend zijn. Naast vaccinatie voor kinderen, wordt sinds 2019 aan zwangere vrouwen vanaf 22 weken zwangerschap een kinkhoestvaccin aangeboden om pasgeborenen direct na de geboorte te beschermen. Momenteel is slechts 60-65% van de pasgeborenen volledig beschermd, waardoor het advies uit 2017 om ook medewerkers te vaccineren onverminderd geldt.
De raad beveelt aan om medewerkers die werken met jonge kinderen (tot 6 maanden) een kinkhoestvaccinatie aan te bieden.
Werknemer als risicofactor
Het advies is gebaseerd op medewerkers als mogelijke bron van overdracht. Dit betreft voornamelijk medewerkers in ziekenhuizen (bijvoorbeeld op verloskunde, neonatologie en kindergeneeskunde), eerste lijn verloskundigen, kraamzorg, consultatiebureaus en kinderopvang die werken met jonge kinderen.
Verantwoordelijkheden van de werkgever
Werkgevers zijn verantwoordelijk voor veilige arbeidsomstandigheden én voor de bescherming van kwetsbare personen met wie medewerkers in contact komen. Vaccinatie van medewerkers geldt als preventieve maatregel binnen de bio-arbeidshygiënische strategie. Werkgevers moeten medewerkers voorlichten over de voor- en nadelen van vaccinatie en kunnen hierbij de hulp van een bedrijfsarts inschakelen.
Uitvoering binnen de bedrijfsgezondheidszorg
Werkgevers in sectoren met intensief contact met kinderen dienen in de RI&E het risico op kinkhoestoverdracht te beoordelen. Vaccinatiestatus kan in het arbobeleid worden opgenomen, waarna voorlichting en vaccinatie volgen. Het DKT-vaccin (difterie, kinkhoest, tetanus) wordt hiervoor ingezet. Eén dosis biedt voldoende bescherming, en herhaling vindt elke 5 jaar plaats.
Vaccinbeschikbaarheid
In het voorjaar was er een tekort aan DKT-vaccins, wat leidde tot prioritering bij vaccinaties. Dankzij de huidige beschikbaarheid van vaccins vervalt deze prioritering.
Auteurs:
Marieke Wijffels-de Groot, Herbert de Jager (RIVM-CIb), Jaap Maas (NCvB), Margreet te Wierik, Helma Ruijs, Tjalling Leenstra (RIVM-CIb).