Hoe fit is jouw bedrijf? Zo boost je de vitaliteit op de werkvloer
Zijn jouw medewerkers vitaal, of kunnen ze wel een opkikker gebruiken? “Vitaliteit op de werkvloer is een belangrijke verantwoordelijkheid van jou als werkgever”, aldus Dennis Rupa van Zorg van de Zaak MKB. Een investering in de vitaliteit van je medewerkers is immers een investering in je bedrijf zelf. Maar waar begin je?
Wat betekent vitaliteit?
Als werkgever is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat vitaliteit nu eigenlijk betekent. “Vitaliteit is een soort containerbegrip”, stelt Dennis. “Het gaat niet alleen om de gezondheid van het lichaam zelf, maar ook om de interactie tussen lichaam en omgeving. Hoe zorg je ervoor dat dit allemaal goed functioneert, en dat het ook zo ervaren wordt door de persoon zelf?”
Aan de slag met vitaliteit
Om ervoor te zorgen dat je medewerkers vitaal zijn, is het volgens Dennis cruciaal om de juiste persoon op de juiste plek te hebben. “Zorg ervoor dat wederzijdse verwachtingen zijn afgestemd en worden vastlegt en deze overeenkomt met de competenties van de medewerker”, raadt hij aan. Daarnaast is het zaak om te ontdekken wat de werknemer binnen jouw bedrijf wil bereiken, en hoe je hun ontwikkeling kunt faciliteren. “Vitaliteit ontstaat wanneer een werknemer autonoom kan functioneren binnen het bedrijf.”
Dennis benadrukt het belang van de menselijke benadering. Je kunt als werkgever of HR-medewerker niet in de gaten houden hoe het met je medewerkers gaat vanaf je bureau. “Je moet echt de betrokkenheid zoeken en uitdragen, ga het gesprek aan! Het heeft geen enkele zin om alleen maar moeilijke begrippen te gebruiken wanneer het gaat om vitaliteit. Het gaat om menselijk contact, om te zien wat er echt speelt. Daar heb je goede HR-medewerkers voor nodig, en menselijkheid van de manager.”
Hoe ga je het gesprek aan over vitaliteit?
Ontdek je tijdens deze rondes en gesprekken dat sommige medewerkers niet zo vitaal zijn als je hoopte? Als ondernemer kun je dan een drempel voelen om dit aan te kaarten. “Het is dan heel slim om hiervoor de hulp van een organisatie als Zorg van de Zaak MKB in te roepen. Zij kunnen de vitaliteit in je organisatie monitoren en waar nodig interventies toepassen. Ook kunnen ze je adviseren als je zelf het gesprek wilt aangaan.” Een mogelijkheid om de vitaliteit te bevorderen is om informatie te geven aan het hele team. Er spelen vaak factoren in het werk mee, die kunnen leiden tot verminderde vitaliteit. Het kan soms eenvoudiger zijn legt Dennis uit, om niet-vitale medewerkers niet individueel aan te spreken en te informeren op wat er ‘misgaat’, maar juist algemene informatie te geven aan de hele groep.
Daarnaast zijn er volgens Dennis nog meer manieren om de vitaliteit van je medewerkers een boost te geven. “Zorg er bijvoorbeeld voor dat je medewerkers genoeg rust nemen, en doe bijvoorbeeld vergaderingen tijdens een wandeling in plaats van zittend”, tipt hij. “Je kunt bijvoorbeeld ook minicolleges geven over gezondheidsachtergronden. Of kijk eens wat er allemaal in de kantine gebeurt, draagt deze voeding bij aan vitaliteit?” Hij benadrukt dat het wel belangrijk is dat de geboden interventies goed aansluiten bij de doelgroep. Medewerkers van een bouwbedrijf hebben immers andere behoeften dan kantoormedewerkers.
De niet-fitte brandweer
Dennis geeft een interessant voorbeeld uit de praktijk van de brandweer uit New York. “Deze mannen staan bekend als echte helden, we hebben het beeld dat ze heel fit moeten zijn. Toch kwam er uit onderzoek een verontrustend beeld: velen hadden juist een risicoprofiel voor het ontwikkelen van ziekten zoals hart- en vaatziekten en suikerziekte”, vertelt hij. De bedrijfsarts van de brandweer besloot de hele groep daarom te wijzen op de risicosignalen, en bedacht leuke manieren om deze samen aan te pakken. “Zo spraken de brandweermannen af om allemaal gezonder te gaan eten. Dat werkte heel goed! Doordat ze een gezamenlijk positief doel hadden om naar toe te werken, zorgde dit ook nog voor een sterke cohesie in de groep.”
Het belang van vitale medewerkers
Een bedrijf waar iedereen veilig, gezond en met plezier werkt, dat wil iedere werkgever. Fitte en vitale medewerkers zijn namelijk niet alleen gelukkiger, maar ook productiever. Lees wat jij kunt doen om vitaal werken te stimuleren.
Ontdek waarom een vitale organisatie belangrijk is en hoe je gezond werken stimuleert in ons whitepaper ‘Vitaliteit voor het MKB’.
Doe mee aan de Nationale Vitaliteitsweek 2023
Wil jij werk maken van de vitaliteit van je medewerkers? Tijdens de Nationale Vitaliteitsweek van 25 tot en met 29 september 2023 kun je inspiratie en kennis opdoen, én het gesprek aangaan met andere werkgevers. De Nationale Vitaliteitsweek is een hybride evenement, met zowel fysieke als online activiteiten. Zo kun je op het Vitalogieplein in Eindhoven elke dag deelnemen aan verschillende workshops op het gebied van zelfbewustzijn, fysiek, mentaal, sociaal en spiritueel welzijn. Je kunt ook zelf een activiteit organiseren, eventueel met hulp van de organisatie van de Nationale Vitaliteitsweek. Vergeet niet het digitale manifest te ondertekenen, hiermee laat je zien dat jij je als werkgever hard maakt voor een vitale werkvloer.